
A Universidade de Vigo acadou este ano máis de 5 millóns de euros da convocatoria de axudas para a consolidación e estruturación de unidades de investigación competitivas e outras accións de fomento nas universidades do Sistema Universitario de Galicia (SUG) e outras entidades do sistema galego de I+D+i realizada pola Xunta de Galicia. Convocadas a través da Consellería de Cultura, Educación, Formación Profesional e Universidades, estas axudas divídense en tres modalidades: grupos de referencia competitiva, grupos con potencial crecemento e persoal investigador con traxectoria excelente. Dependendo das publicacións, patentes, teses dirixidas e proxectos acadados nos últimos tres anos, así como do prestixio acumulado, os diferentes grupos e o persoal investigador optaron a diferentes apoios económicos establecidos entre os 90.000 e 400.000 euros.
A maioría dos grupos financiados da UVigo están vinculados aos seus centros e institutos de investigación, o que, a xuízo da vicerreitora de Investigación, Transferencia e Innovación, Belén Rubio, “amosa a fortaleza e excelencia dos mesmos”. O mesmo acontece coas axudas para o persoal con traxectoria excelente, concedidas neste caso a seis investigadoras e seis investigadores Ramón y Cajal adscritos aos diferentes centros e institutos, con especial éxito do Instituto de Agroecoloxía e Alimentación, algo que a vicerreitora relaciona co feito de que a Universidade de Vigo atópase no posto 15 do mundo en Ciencia e Tecnoloxía dos Alimentos no ránking de Shanghai por materias e, neste sentido, “o talento chama ao talento”, e a aspiración é que nuns anos o IAA “se converta tamén nun centro de excelencia”.

Un ano máis, a Universidade de Vigo embárcase en La Aventura del saber. O programa de TVE2, que estreará nova temporada este mércores 3 de abril, volverá contar coas universidades españolas na sección Universo Sostible. A sétima temporada desta iniciativa, coproducida por Crue Universidades Españolas e capitaneada pola Universitat de València, estará composta por nove capítulos, dous dos cales contarán con investigadores da Universidade de Vigo.
Por parte da UVigo, no capítulo 4, que se emitirá o 24 de abril, participará Lourdes Maceiras, da Área de Medicina Preventiva e Saúde Pública, Departamento de Bioloxía Funcional e Ciencias da Saúde. Xunto con outros cinco expertos tratara de explicar que é a medicina da complexidade, en que sectores da medicina se poden aplicar as técnicas de precisión ou os últimos avances e retos de futuro neste eido.

Ampliar a formación tanto do alumnado como dos titulados e tituladas en Ciencias da Actividade Física e do Deporte respecto dun dos piares do rendemento deportivo, como é a nutrición, é o obxectivo central do curso que nestas semanas se desenvolve na Facultade de Ciencias da Educación e do Deporte. “O educador físico deportivo non ten que prescribir pautas nutricionais, pero si ten que coñecer o peso que ten unha alimentación correcta, tanto desde o punto do vista da saúde, como do rendemento no deporte”, salienta o decano, Óscar García, da importancia que para estes profesionais pode ter esta “formación complementaria, porque unha alimentación inadecuada podería ter un efecto no exercicio que prescribimos”. De feito, lembra, este curso promóvese por segundo ano consecutivo, da man do Decanato e a Delegación de Estudantes, a raíz dunha demanda do propio alumnado, abríndose nesta edición tamén a egresados e egresadas.
Con máis de 60 inscritos e inscritas, esta formación arrancou na mañá deste venres cunha primeira sesión centrada na bases da nutrición de deportistas, a cargo do catedrático de Endrocrinoloxía da UVigo Federico Mallo e o nutricionista Manuel Portela. As bases fisiolóxicas da nutrición, o funcionamento do metabolismo e os procesos de dixestión e absorción de nutrientes foron algunhas das cuestións abordadas por Mallo, mentres que Portela buscou tamén amosar os asistentes “as diferencias entre alimentos e produtos” e a función dos diferentes nutrientes, así como inicialos na “elaboración e estruturación de menús”. Nun curso dirixido tanto a afondar no efecto da alimentación no rendemento de deportistas de elite, como na súa importancia para a práctica de actividade física en xeral, os expertos incidiron tamén en que se ben “a alimentación ten uns principios xerais para todo o mundo”, como sinala Mallo, no caso do deporte profesional é preciso ter en conta tamén as “esixencias, o tipo de exercicio ou a duración dos períodos de preparación e competición”, que poden dar lugar a pautas específicas.